Per què és tan important dormir amb llençols nets lliures de bacteris?

Per què és tan important dormir amb llençols nets lliures de bacteris?

Si no es cuida la neteja dels llençols i la resta de roba de llit durant molt de temps, poden aparèixer bacteris i altres gèrmens. De mitjana, una persona passa entre 49 i 60 hores a la setmana al llit, temps més que suficient perquè s’acumuli suor, brutícia, cèl·lules mortes de la pell, saliva i altres elements desagradables. Com més temps es passi al llit, més gran serà el risc de contraure infeccions, al·lèrgies, asma, erupcions cutànies i altres malalties.

Hi ha moltes raons per mantenir nets els llençols, però aquests són els més importants:

Bestioles al llit

Cada dia, en dormir, una persona desprèn uns 500 milions de cèl·lules de la pell. Aquestes cèl·lules són l’aliment dels àcars microscòpics de la pols i, lamentablement, aquests àcars i les deixalles poden provocar al·lèrgies i asma. Les xinxes són una altra plaga del llit de la qual pot ser molt difícil desfer-se. Piquen i provoquen reaccions greus en algunes persones, ansietat, insomni, al·lèrgies i fins i tot efectes adversos per a la salut mental. Segons el Sindicat Francès de Lluita contra les Plagues (CS3D), les xinxes s’han tornat tan resistents que el nombre d’infestacions el 2020 havia augmentat de 180.000 a 400.000 en només dos anys. Rentar els llençols de sota sovint redueix les probabilitats que apareguin les xinxes.

Gèrmens a la llar

El Staphylococcus aureus, la principal causa d’infeccions de la pell i els teixits tous, pot sobreviure al cotó durant una setmana i fins a dues setmanes a la tela de ris. Les taxes de supervivència difereixen entre les diferents espècies microbianes. Les espècies de fongs poden sobreviure als teixits durant un mes. Un exemple és la Candida albicans, que causa infeccions del tracte urinari, infeccions genitals per fongs i aftes orals. Els virus de la grip pot sobreviure als teixits entre 8 i 12 hores.

Amb quina freqüència s’han de rentar els llençols?

Segons l’Institut Good Housekeeping, la roba de llit s’ha de rentar almenys una vegada cada dues setmanes i un cop per setmana si se sua en excés. La Fundació Americana de l’Asma i l’Al·lèrgia recomana rentar-la un cop a la setmana a un mínim d’aproximadament 55° C per matar els àcars de la pols. Per als que pateixen alguna al·lèrgia, el més convenient és invertir en llençols hipoal·lergògens, sobretot en llençols de sota. Un altre consell és apartar l’edredó perquè els llençols de sota respirin i siguin menys atractius per a les plagues.

Mantenir una higiene adequada del llit pot ajudar a mantenir allunyades les malalties i les al·lèrgies. Alguns llençols de sota hipoal·lergògens vénen fins i tot entreteixits amb zinc, conegut per les seves propietats antibacterianes. Si us interessa aconseguir roba de llit nou, poseu-vos en contacte amb nosaltres avui mateix.

Publicació relacionada

Últimes notícies

magnifiercross